Teràpia Gestalt

gestaltLa teràpia Gestalt, creada per Frits Perls, psiquiatre contemporani de Sigmund Freud, té com a base:

La vivència de l’aquí i l’ara.
La relació entre Tu i Jo.
Assumir la responsabilitat d’un mateix.

És una teràpia que forma part de la psicologia humanista i transpersonal. Útil, actual i confrontativa, la teràpia Gestalt guanya punts per la seva creativitat, la seva espontaneïtat i per la capacitat que té d’aconseguir que el client “s’adoni per si mateix” dels seus processos mentals i de les seves emocions i sentiments.

El treball amb somnis, el diàleg amb el cos, les constel·lacions familiars, la dramatització i l’ús del teatre es converteixen en eines terapèutiques de gran valor per créixer i aconseguir sentir-se més autèntic.

Un cop algú va dir que la neurosi no se’n va, però s’alleuja; sembla una opinió sensata i humil. Els canvis d’actitud davant els problemes que ens generen por, ansietat, ràbia, tristesa… són indispensables per millorar qualsevol cosa; però al mateix temps són molt difícils perquè mouen processos inconscients dels quals no ens adonem.

El coneixement dels nostres processos neuròtics és el coneixement dels nostres límits. Ampliar els límits ens donarà més llibertat. Tots vivim, però alguns ho fan més conscientment que altres. La consciència d’un mateix exigeix assumir la responsabilitat d’un mateix i deixar de culpar als altres del que ens passa.

Sentir-se limitat és sentir-se infeliç; l’ésser humà és expansiu per naturalesa, canvia i creix. Si s’estanca, mor.

La Gestalt és un repte. El més fàcil és no fer res. Créixer no és gratis. El plaer i el dolor van de la mà. La Gestalt és intensitat i autenticitat.

Trobar-se un mateix és trobar el que hi ha amagat dins nostre, el que nosaltres mateixos hem guardat i ignorat perquè no ho volíem o no ho podíem acceptar. A ningú li hauria de fer por mirar cap al seu interior: el més que podem trobar és a nosaltres mateixos.