Meditació

meditacioLa meditació és un pas posterior a la pràctica de ioga. És molt difícil practicar meditació sense abans haver entrenat el cos en l’art de la immobilitat, sense saber respirar o sense saber relaxar-se.

Meditar és entrar en el silenci profund de la vida, en el silenci enriquidor del teu interior. Això no és fàcil; normalment ens costa acceptar el nostre buit i intentem fugir d’ell a vegades amb l’ansietat i amb l’ocupació constant. Si estàs preparat et pots nodrir amb el silenci, si no ho estàs pots enfonsar-te en ell.

Meditar és una experiència, no és un exercici mental; és aconseguir anar més enllà de la ment i deixar-la que segueixi pensant. Amb la meditació pots comprovar si domines la teva ment o si ella et domina a tu. Meditar és estar enmig. És mantenir la consciència de tu mateix en aquest precís instant, i sentir-te profundament unit amb tot allò que t’envolta.

La meditació serveix per fer balanç d’un dia, d’un temps, de la teva vida. observes allò que hi ha a favor, allò que hi ha en contra, el resultat, corregeixes i segueixes endavant. Per alguns pot ser una experiència mística, per altres una experiència pràctica: serveix per estar conscient de la teva vida, per no donar tants tombs, per centrar-se en un mateix, serveix per ser tu mateix, no és suficient?

També serveix com a mirall, només et veus a tu mateix i hi ha vegades que no t’agrada allò que veus, però no tens altre remei, pots fugir quan vulguis i deixar l’examen pendent, però no pots fugir sempre.

La pràctica és còmoda, assegut amb l’esquena recta i respirant lentament i suaument. En primer lloc cal relaxar bé tot el cos, afluixar peces de roba que ens molestin, procurar una higiene prèvia, un lloc ventilat, un aroma agradable, una música adequada i, després d’harmonitzar-se amb el món extern, romandre en el silenci, amb un mateix, conscient i serè, estar allà.

Hi ha moltes tècniques de meditació, però les tècniques t’allunyen d’allò que realment és, ja que no es tracta d’aplicar unes normes sinó de viure una experiència que no es pot traduir en paraules. Es pot satisfer la gana només explicant el gust del menjar?